DYD Exam Question Solution 2019 | Jubo Unnayan BD

Are you searching for DYD Exam Question Solution 2019 for the post Credit Supervisor and Computer operator? Then you are in the right place we are now providing you with the correct solution of DYD exam question paper. The Department of Youth Development Bangladesh fixed the date for 2 different posts. The exam date of the DYD job is 20th December 2019. After completing the exam the participant of Jubo Unnayan examinee will be searching for their exam question solution. It is required for every candidate who attended the DYD Job exam 2019. The DYD Exam question solution will available on our site. We will be happy to provide you with a 100% correct question solution.

One of the best reasons for finding the question solution is how many answers were correct in the exam hall. See below to get your desire question solution as PDF or Image formate.

DYD Exam Question Solution 2019

The Jubo Unnayan published a job circular for 7 different posts on October 24, 2019. It was a government job. So A huge number of candidates applied for different posts in the Department of Youth Development Bangladesh. More than 2 lakh candidates applied for Credit Supervisor and Computer operators posts. The DYD Exam will happen at 3 pm on Friday.  The posts of Jubo Unnayan are:

  1. Credit Supervisor
  2. Computer Operator
  3. Junior Trainer(Cloth)
  4. Driver
  5. Exhibitor
  6. Mechanic Helper
  7. Fisheries Assistant

A total of 80 Marks exams will happen in the DYD job. let’s Check out the exam information:

Credit Supervisor:

  • Number Post: 150
  • Exam Date: 20th December 2019
  • Exam Venue: Dhaka
  • The Exam Taker: DYD Bangladesh or MIS

বাংলা অংশের সমাধানঃ

১. শুদ্ধ বানান- উত্তরঃ মরীচিকা

২. পরভৃত এর সমার্থক- উত্তরঃ কোকিল

৩. সার্থক কোন সমাস- উত্তরঃ সহ্যর্থক বহুব্রীহি

৪. Syntax এর বাংলা প্রতিশব্দ- উত্তরঃ বাক্যতত্ত্ব

৫. মঙ্গলকাব্য কোন যুগের রচনা?- উত্তরঃ মধ্যযুগের

৬. অনিল শব্দের অর্থ- উত্তরঃ বাতাস

৭. ভাষার সংবিধান কোনটি? উত্তরঃ সংবিধান

৮. হ-কার লোপের প্রবণতা কোন ভাষার অন্যতম বৈশিষ্ট্য ? উত্তরঃ চলিত

৯. বাংলা বর্ণমালায় পূর্ণমাত্রার বর্ণ কয়টি? উত্তরঃ ৩২ ( মাত্রাহীন-১০ টি, অর্ধ্মাত্রা-৮ টি)

১০. উচ্চারণ স্থানের নামানুসারে প-বর্গের বর্ণগুলো কী নামে পরিচিত? উত্তরঃ ওষ্ঠ্যবর্ণ

১১. তন্ময় এর সন্ধি বিচ্ছেদ? উত্তরঃ তৎ+ময়

১২. ‘বিপদে মোরে রক্ষা করো’- ‘বিপদে’ শব্দে কোন কারকে কোন বিভক্তি? উত্তরঃ অপাদানে ৭মী

১৩. পিপা কোন দেশী শব্দ? উত্তরঃ হিন্দি

১৪. নিম্নের কোনটি বাগযন্ত্রের প্রত্যঙ্গ নয়? উত্তরঃ কান

১৫. যে বর্ণ উচ্চারণের সময় স্বরতন্ত্রী কাঁপে না, তাকে বলে? উত্তরঃ অঘোষ বর্ণ

১৬. লও তুমি যত পার শাস্ত্রের সন্ধান কার লেখা? উত্তরঃ ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

১৭. শোয়া শব্দের বিশেষণ পদ কি? উত্তরঃ শায়িত

১৮. Invoice শব্দটির বাংলা পরিভাষা কি? উত্তরঃ চালান

১৯. ‘দলছাড়া’ কোন সমাসের উদাহরণ ? উত্তরঃ ৫মী তৎপুরুষ

২০. শ্যামলতা এর বিশেষ্য রূপ? উত্তরঃ শ্যামলিমা

ইংরেজি অংশের সমাধানঃ

21. Synonym of the word ‘scrupulous’ is :

Ans: honest

22. Find the antonym of the word briefness:-

Ans: verbosity

23. ‘A person in a family who lived a long time ago is called:-

Ans: Ancestor

24. We had to face a lot of _ due to their _ act.

Ans: humiliation, disgraceful

25. What is the meaning of the word Tranquil?

Ans: Placid

26. Find the correctly spelt word:

Ans: Atmosphere

27. She was hardly-hit by the recent recession. Which word(s) make this sentence

incorrect?

Ans: hardly-hit

28. What is the meaning of the phrase- ‘the bottom line’.

Ans: the most important thing

29. ‘Darts are played by men as well as women. Find the word mistakenly used in this sentence.

Ans: are

30. Pantry: store:: Scullery:- Find the missing word.

Ans: wash

31. Which one of the following words is odd to the others?

Ans: vixen

32. The term ‘bounce back means –

Ans: recover

33. Which one of the following words is in feminine form?

Ans: mare

34. Who is called the father of English literature’?

Ans: Geoffrey Chaucer

35. A way of making a group of people all think about something at the same time to solve a problem is

known as:–

Ans: Co-0peration

36. Which one of the following plays is not a tragedy?

Ans: Tempest

37. Which one of the following is a masculine gender?

Ans: Cob

38. Find the synonym of the Word cadaver’

Ans: Corpse

39. No spelling error occurs in:-

Ans: ancient

40. Rima has a great affinity _ her profession.

A. for B. towards | C. to D. with [Note: A ও D উভয়ই সঠিক।]

গণিত অংশের সমাধানঃ

41. কোন পরীক্ষায় পরীক্ষার্থীদের ৮০% ইংরেজিতে ৩০% বাংলায় ফেল করেছে। | যদি ২০% উভয় বিষয়ে ফেল করে থাকে

তবে শতকরা কতজন উভয় বিষয়ে পাশ করেছে?

Ans. ৫০

42. বার্ষিক মুনাফা ১২.৫% থেকে কমে ১০.৭৫% হওয়ায় জামিল সাহেবের আয় ৪ বছরে ২৮০ টাকা কমে গেছে। তার মূলধন কত টাকা?

Ans: ৪০০০

43. ১, ৪, ৭. ১০ ….. ধারার ২৯তম পদটি কত?

Ans: ৮৫

44. নিচের ভগ্নাংশগুলোর মধ্যে কোনটি বৃহত্তম?

Ans: ১৩/১৪

45.দুটি সংখ্যার গুণফল ১৫৩৬, সংখ্যা দুটির ল, সা, গু ৯৬ হলে, গ, সা, গু কত?

Ans: ১৬

46. ৩০ ফুট লম্বা ১টি বাঁশ এমনভাবে কেটে দুভাগ করা হল যেন ছোট অংশ বড় অংশের দুই-তৃতীয়াংশ হয়, ছোট অংশের দৈর্ঘ্য কত ফুট?

Ans: ১২

47. ১০টি সংখ্যার যোগফল ৪৩২, প্রথম ৪টির গড় ৫২ ও শেষ ৫টির গড় ৩৮ হলে ৫ম সংখ্যাটি কত?

Ans:৬৪

48. পর পর তিনটি সংখ্যার গুণফল ১২০,তাদের যোগফল কত?

Ans: ১৫

49. ২০ জনে যে সময়ে ১টি কাজ করতে পারে,তার ৩৭.৫ শতাংশ কম সময়ে কাজটি শেষ করতে হলে জনবল কতজনে উন্নীত করতে হবে ?

Ans: ১.৬ গুণ

50. দুটি সংখ্যার ল, সা, গু ৯৬ এবং গ, সা,গু ১৬।একটি সংখ্যা অপর সংখ্যার ১.৫ গুণ হলে বড় সংখ্যাটি কত ?

Ans: ৪৮

51. x+y=6,xy=8,then (x-y)^3=?

Ans: 8

52. If 10^2y=25,then 10^-y equals?

Ans: 1/5

53. What is the difference between the interests earned on TK.10000 for five years on a yearly compounding basis and a simple interest basis?
54. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by –

Ans: 88%

55. What is the effective rate of interest of a lump sum that is compounded quarterly at 10% annually?

Ans: 10.38%

56. A retailer sets 220% of invoice price as catalogue price and offers 40% off on catalogue price in sales. What is his profit percentage?

Ans: 32%

DYD Question Solution 2019

সাধারণ জ্ঞান অংশের সমাধানঃ

57. কোন সন থেকে বিশ্বব্যাপা মে দিবসপালিত হয়ে আসছে?
A. ১৮৮৬ B. ১৮৮৯ C. ১৯০০ D. ১৯২৩

সঠিক উত্তর নাই [Note : ১৮৮৯ সালে বিশ্বব্যাপী মে দিবস পালনের সিদ্ধান্ত গৃহীত হয় এবং ১৮৯০ সালে প্রথম পালিত হয়।]

58. নিচের কোনটি কোম্পানির তারল্যশক্তির নির্দেশক?

Ans: Current ratio

59. বঙ্গবন্ধু-১ স্যাটেলাইটের তত্ত্বাবধানে থাকবে বাংলাদেশের কোন প্রতিষ্ঠান?

A.BTCL B.SPARRSO C. BTRC D. BSCCL

সঠিক উত্তর নাই [Note: সঠিক উত্তর BCSCL ]

60. ২০১৭-২০১৮ অর্থবছরের বাজেট বাংলাদেশের কততম বাজেট ছিল?

Ans: ৪৭তম

61. বাংলাদেশ কোন অলিম্পিক গেমস-এ প্রথম অংশগ্রহণ করে?

Ans: লস এঞ্জেলস

62. কত সাল থেকে বিশ্ব যুব দিবস পালিত হয়ে আসছে?

Ans: ২০০০

63. কম্পিউটারের সকল নেটওয়ার্কের নেটওয়ার্ক হল :–

Ans: ইন্টারনেট

64. কম্পিউটারের স্থায়ী স্মৃতিশক্তিকে বলে—

Ans: ROM

65. ‘সোহরাই’ বাংলাদেশের কোন উপজাতীর ঐতিহ্যবাহী উৎসব?

Ans: সাঁওতাল

66. ২০১৮ সালের EPA প্রতিবেদন অনুযায়ী বিশ্বের শীর্ষ দূষিত বায়ুর দেশ :

Ans: নেপাল

67. বিক্রয়, উৎপাদন, অর্থায়ন ও অ্যাকাউনটিং কাজের সমন্বয়কারী software :-

Ans: CRM

68. কোন সন থেকে Facebook চালু হয়?

Ans: ২০০৪

69. শেয়ার বাজার নিয়ন্ত্রণকারী সংস্থা কোনটি?

Ans: SEC

70. Youth Building Peace’ কোন সনের বিশ্ব যুব দিবসের মূল প্রতিপাদ্য বিষয়?

Ans: ২০১৭

Jubo Unnayan Job Exam Question Solution 2019

25% Negative marks were in Jubo Unnayan Exam last time. So this time maybe some negative marking in the exam hall. So check questions carefully before starting writing. We suggest you touch all the questions and check the previous year’s question to get an idea about the DYD exam question.

DYD Exam Question Solution 2019

DYD Exam Question Solution 2019

DYD Exam Question Solution 2019

Jubo Unnayan Job Exam Question Solution 2019

Jubo Unnayan Job Exam Question Solution 2019

বাংলা_ও_GK_অংশের_সমাধান

০১| বিভক্তিহীন নাম শব্দকে কী বলে?
®___প্রাতিপদিক

০২| কোন বানানটি শুদ্ধ?
®___পিপীলিকা

০৩| লাপাত্তার “লা”উপসর্গ?
®___আরবি

০৪| জাতিবাচক বিশেষ্যের দৃষ্টান্ত?
®___নদী

০৫| দ্যুলোক”এর সন্ধি?
®___দিব্+লোক

০৬| “জুগুপ্সা” অর্থ?
®___গোপন/নিন্দা করার ইচ্ছা

০৭| অন্যের রচনা চুরি করাকে বলে?
®___কুম্ভিলকবৃত্তি

০৮| ইতর শব্দের বিপরীত?
®___ভদ্র

০৯| শব্দের পূর্বে বসে?
®___উপসর্গ

১০| এ সাবানে কাপড় কাচা চলবে না-“সাবানে?
®___করণে ৭মী

১১| মাইকেলের দেশপ্রেমের প্রকাশ ঘটেছে যে রচনায়?
®___সনেটে

১২| ভ্রান্তিবিলাস এর গদ্য অনুবাদ?
®___কমেডি অর এররস

১৩| রক্তকরবীর রচয়িতা?
®___রবীন্দ্রনাথ

১৪| সংস্কৃতির সংকট প্রবন্ধের রচয়িতা?
®___বদরুদ্দীন উমর

১৫| শেষ রাত্রির তারা”উপন্যাসটি?
®___আবু জাফর শামসুদ্দীন

১৬| একাত্তরের বর্ণমালা”কার লেখা?
®___এম আর আখতার মুকুল

১৭| সীমান্তের চিঠির রচয়িতা?
®___ইব্রাহিম খলিল

১৮| আমার পূর্ব বাংলা কবিতার লেখক?
®___সৈয়দ আলী আহসান

১৯| “তালাশ”উপন্যাসটির লেখক?
®___শাহীন আখতার

২০|”বাংলাদেশ স্বপ্ন দ্যাখে”কাব্যের রচয়িতা?
®___শামসুর রাহমান
®___সমাধান রমজান

২১| মুক্তিযুদ্ধের সময় সমগ্র দেশকে সাব-সেক্টরে ভাগ করেছিল?
®___৬৪টি

২২| শেখ মুজিবকে বঙ্গবন্ধু উপাধি দেওয়া হয়?
®___১৯৬৯ সালে

২৩| কনসার্ট ফর বাংলাদেশ অনুষ্ঠিত হয়?
®__নিউইয়র্কে

২৪| খাদ্য ব্যবস্থার সাথে সংশিষ্ট?
®__FAO

২৫| সংবিধান অনুযায়ী প্রধানমন্ত্রী হওয়ার বয়স?
®___২৫ বছর

২৬| মুজিবনগর সরকার শপথ নেয়?
®___১৭ এপ্রিলে

২৭| বাংলাদেশ টেস্ট মর্যাদা পায়?
®___২০০০ সালে

২৮| চিরস্থায়ী বন্দোবস্ত প্রবর্তিত জয়?
®___১৭৯৩

২৯| হৃদপিণ্ডের প্রকোষ্ঠের প্রসারণকে বলে?
®___ডায়াস্টোল

৩০| বায়ুমণ্ডলের দ্বিতীয় স্তরের নাম?
®___স্ট্র্যাটোমণ্ডল

৩১| বাংলার প্রাচীনতম জনপদের নাম নয়?
®___মৌর্য

৩২| জাতীয় সংসদে অধিবেশ ঢাকে?
®___রাষ্ট্রপতি

৩৩|শ্রীলংকা-ভারতের মধ্যে প্রণালী?
®___পক

৩৪| ILO গঠিত হয়?
®___১৯১৯

৩৫| কম্পিউটারের মস্তিষ্ক বলা হয়?
®___CPU কে

For each correct answer for the DYD question, the candidate will get one mark. And for every wrong answer, the number will be cut 20% Marks. It is to note that after the publication of DYD Credit Supervisor recruitment notice, more than 2 lakh applications submitted online from October 30 to November 21 this year. They are questioning the appointment of the digital system in the Jubo Unnayan recruitment test. Written examinations will take for the candidates who passed the MCQ test.

Check Out Jubo Unnayan Job Circular 2019

Jubo Unnayan Job Circular 2019

Jubo Unnayan Job Circular 2019

Thanks, guys for being here. After completing the exam, we will post here exam question solution. So keep in touch on Education bad for getting the latest update about DYD Exam Question Solution 2019.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply